
Po kilku tysiącach lat drewniany sarkofag znowu ujrzał światło dzienne
21 lutego 2012, 06:38W zlokalizowanej na zachodnim brzegu Nilu naprzeciw miasta Asuan nekropolii Qubbet el-Hawa hiszpańscy archeolodzy z Uniwersytetu w Jaén odkryli doskonale zachowany drewniany sarkofag. Leżąc w piaskach, uległ zakonserwowaniu.

Borneański sukces nauki obywatelskiej
7 grudnia 2017, 06:13Dopiero co przeszkoleni naukowcy amatorzy odkryli w hotspocie bioróżnorodności na Borneo 6 nowych gatunków chrząszczy.

Koci afrodyzjak dla myszy
12 maja 2008, 10:16Zapach kociego moczu działa na myszy odstraszająco. To jasne. Najnowsze badania wykazały jednak, że stanowi także pewien rodzaj afrodyzjaku. Czując woń kociej uryny, samce gryzoni stają się bardziej męskie i skuteczniej uwodzą samice (Journal of Ethology).

Małże jak scyzoryki szwajcarskie - wymienianiu ich funkcji nie ma końca
22 grudnia 2014, 17:45Wykorzystując dane z literatury przedmiotu i własnych badań, międzynarodowy zespół naukowców stwierdził, że olbrzymie małże z 2 rodzajów - Hippopus i Tridacna - są prawdziwymi ekologicznymi wielozadaniowcami. Zajmują się m.in. rozbudową raf koralowych, filtracją wody czy hodowlą glonów.

W listopadzie odbędzie się pierwsza edycja Festiwalu Filmów Naukowych
9 września 2022, 09:11W listopadzie (18-19 XI) odbędzie się pierwsza edycja Festiwalu Filmów Naukowych. W konkursowym przeglądzie mogą wziąć udział dorośli i młodzież w wieku 16-40 lat. Jak podkreśla organizator, Centrum Zaawansowanych Materiałów i Technologii Politechniki Warszawskiej (CEZAMAT), Festiwal prezentuje wszystkie gatunki filmowe, a podstawowym kryterium wyboru jest bliskość tematyki naukowej.

Wątrobowe źródło insulinooporności
3 listopada 2010, 09:39Japońscy naukowcy zidentyfikowali hormon wątrobowy, który stanowi jedną z przyczyn insulinooporności (Cell Metabolism).

Fotosyntetyzują i analizują?
29 lutego 2012, 10:08Od stycznia do 14 kwietnia w San Francisco działa pierwsze na świecie Obserwatorium Astronomiczne dla Organizmów Jednokomórkowych. Sinice w szalkach Petriego ustawiono na ekranie, na którym wyświetlany jest przekaz z teleskopu Hubble'a.

Wyeomyia smithii - komary, z których większość porzuciła krew na rzecz nektaru
19 grudnia 2017, 10:29Komary z gatunku Wyeomyia smithii występują w całej Ameryce Północnej. Większość z nich żeruje głównie na kwiatach. Na Florydzie jednak część populacji woli krew. Najnowsze badania amerykańskiego zespołu ujawniły genetyczne podstawy takiego podziału.

A pod dnem drugie dno
23 maja 2008, 11:44Jak głęboko sięga życie? Trudno tu o właściwą odpowiedź, ponieważ organizmy biją naprawdę imponujące rekordy. Ostatnio zespół Johna Parkesa z Uniwersytetu w Cardiff odkrył mikroby w skale sprzed 111 mln lat, która tkwi 1,6 km pod dnem oceanu (Science). Skałą tą jest uboga w magmę Krawędź Nowofunlandzka Oceanu Atlantyckiego. Wiercenia prowadzono z pokładu statku-platformy JOIDES Resolution.

Mariaż kuchni molekularnej i rzeczywistości wirtualnej
9 stycznia 2015, 14:37Kokiri Lab z Los Angeles chce zaproponować swoim klientom niskokaloryczne dania, które dzięki hełmowi do rzeczywistości wirtualnej Oculus Rift i rozpylanym w otoczeniu zapachom będą smakować jak stek, sushi albo ciasto.